
Welkom uit week 2
Welkom in week 2. Jullie hebben tijdens de live sessie de opdracht gekregen om een nieuwe intro te maken langs de lijn van PPR. Aanvullend (voor iedereen die nog niet bij elkaar is geweest) heb ik een suggestie voor de aanpak in het nabespreken. Deze is in de aanloop naar week 3 passen. Maar hij kost wel iets meer tijd. Dus alleen voor de deelnemers die die ruimte met elkaar kunnen organiseren. Verder staat er deze week ook nieuw materiaal gereed. Het onderwerp: Systemische Fenomenologie.
Introductie PPR - Suggestie voor aanpak bespreken
Stap 1
Kijk naar het volgende filmpje, vlak voordat je stap 2 gaat uitvoeren:
Stap 2
Het proces dat Ury beschrijft zorgt voor een bedding en voor een openheid die:
-
De verteller de ruimte geeft om gehoord te worden
-
De luisteraar in staat stelt ook achter de woorden te luisteren, waar het werkelijk over gaat
Jullie gaan nu luisteren naar elkaars introducties. Dat doen jullie in een vaste opzet:
-
1 minuut luisteren naar jezelf
-
Luisteren naar de introductie van de verteller. Stel oordeel uit en probeer bestaande beelden daarbij los te laten (dus reageer NIET)
-
Neem 3 minuten om de volgende vragen uit onderstaand plaatje te beantwoorden
-
Geef de verteller jouw waarnemingen mee (de verteller reageert niet en ontvangt alleen)
Systemische Fenomenologie
De kunst van het waarnemen. Waar gaat dit over? Wat zijn aspecten daarvan? Hoe kun je dat oefenen? In dit filmpje geeft Hilbrand Westra een introductie over dit onderwerp.
Waarom is dit belangrijk?
Als je werkt met teams of mensen is een goede afstemming op wat de situatie vraagt belangrijk om jouw handelen daarop af te kunnen stemmen. Als jij straks met Systemisch Benaderd interventies of oefeningen in jouw praktijk aan de slag gaat, dan denk je vaak van tevoren na over wat je gaat doen. Goed kunnen afstemmen op de context is essentieel hierbij. Klopt het wel wat je van plan was? Vraagt de situatie daar wel om? Of is er mogelijk toch iets anders nodig? Oefenen in aspecten van systemische fenomenologie helpen jou je vaardigheden om af te stemmen op de situatie te vergroten.
Opdracht - Individuele reflectie
Om voor jezelf over na te denken (en om te noteren in jouw notitieboekje). Zorg dat je rustig hierop kan reflecteren. Neem de tijd. Ga volledig terug naar de situatie en stap er volledig in om contact te maken met alle factoren die in die situaties een rol speelden:
-
In welke situatie is afstemming voor mij belangrijk?
-
Welke voorbeelden heb ik waarin ik volledig in afstemming was met de omgeving en deed wat nodig was?
-
Wat deed/dacht ik?
-
In welke situatie liep dat niet zo lekker?
-
Wat deed/dacht ik?
-
Wat zijn factoren die maken dat er een alarmbelletje moet gaan rinkelen: je bent disconnected tot wat er gebeurt?
-
Wat zijn triggers om disconnected te raken?
-
Met welke waarden of thema's zijn deze verbonden (waar valt je oog op in onderstaand overzicht met waarden)?

Introductie Annelies Meijers
Volgende week is Annelies Meijers onze gastdocent. Zij heeft materiaal voor onze opleiding ontwikkeld rondom het onderwerp Holding Space. Voor wie nieuwsgierig is wie Annelies is en wat ze doet alvast een filmpje. En je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op haar internetsite: www.amkwadraat.nl

Introducties PPR
Annemieke Figee
Plaats Ik ben opgegroeid in een wit westers middenklasse gezien. De normen van mijn moeder en mijn moeders familiekant waren het meest dominant aanwezig in mijn opvoeding: gedraag je bescheiden, wees dienstbaar, steek je nek niet uit, zorg dat je als vrouw onafhankelijk bent. Mijn vader komt uit een familie waar alles onzichtbaar werd gemaakt. Mijn oma werd weggestopt omdat ze gek zou zijn geweest. Pas jaren later bleek ze een schildklierafwijking te hebben. Ze zorgde voor schaamte en werd daarna nooit meer voor vol aan gezien. De zus van mijn vader herinner ik me enkel als altijd boos. Ze voelde zich altijd tekort gedaan en onbegrepen. Mijn andere tante is kunstenaar. Hangt bij koningin Beatrix aan de muur maar verkoopt zichzelf en haar werk niet. Altijd arm gebleven. Mijn vader was, zeker gezien zijn arbeidersachtergrond, best succesvol. Als kinderboekenschrijver en als uitgever. Hij maakte zijn achtergrond onzichtbaar door er altijd kleinerend over te doen. Zichzelf eeuwig bewijzend, om bevestiging vragend. Soms denk ik dat hij van onzekerheid gestorven is.
Positie Ik ben zijn erfenis steeds meer aan het oppoetsen. Ik heb lange tijd mijn moeders waarden geleefd. Reageerde op de wereld in plaats van erop te acteren, vanuit mijn eigen drijfveren en talenten. Was altijd bezig met pleasen en conflicten vermijden. In 2012 besloot ik dat ik daarmee wilde stoppen. Ik besloot mijn eigenzinnige, creatieve, pittige kant te gaan verkennen.
Rol En die ontwikkeling gaat nog steeds voort. Ik ontdekte waar ik echt goed in ben en langzaam maar zeker durf ik daar voluit voor te gaan staan. Ik durf steeds meer te voelen en op mijn intuïtie te doen. Ik ontdek hoe creatief ik ben en hoe ontzettend leuk ik dat vind! Ik ga meer voluit de verbinding met anderen aan. Ik steek mijn nek uit. Steeds meer. Ben nog onderweg. Nog lang niet klaar. Dat geeft niet. Ik vind het een hele toffe reis en ben al heel blij met waar ik aangekomen ben. Inmiddels ben ik ouder dan mijn vader ooit geworden is. Mijn vader is dichterbij dan ooit. Ik mis hem enorm. Op een andere manier dan voorheen. Tranen vloeien als ik dit schrijf. Ik zou hem willen vertellen dat ik hem eer. Meer dan ooit tevoren.
Bas Amijs
Mijn naam is Bas Amijs. Ik ben geboren in Bakel, N-Brabant. Mijn vader was ondernemer mijn moeder is altijd werkzaam geweest in het onderwijs. Ik heb een zus en een zusje. Vanwege het drukke werk van mijn vader ben ik veelal opgegroeid tussen vrouwen. Mijn vader werkte hard en mijn moeder komt van de boerderij waar er ook hard gewerkt moest worden. Met deze achtergrond manifesteert het ondernemerschap zich in mij. Ik vind het leuk om flink bezig te zijn, succes te hebben en dit bescheiden te vieren. Authenticiteit vind ik erg belangrijk.
Carolien van der Heijden
Ik ben Carolien van der Heijden, ik ben geboren in Nederland in een gezin met een vader, moeder en een zus. Paulien, mijn zus, is toen ze bijna vier maanden oud was overleden aan wiegendood op 1 juli. Ik werd precies een jaar en drie maanden later geboren, op 1 oktober. Mijn vader en moeder hebben nooit goed bij elkaar gepast en na het overlijden van Paulien zijn ze nog verder van elkaar af komen te staan. Mijn vader heeft mijn moeder altijd gekleineerd en zo heeft hij ook tegen mij gedaan, altijd zeggend/schreeuwend wat ik niet goed deed. En ik deed zo'n beetje alles niet goed. Mijn moeder was niet bij hem weggegaan. Ze kwam wel altijd voor mij op. Ik heb toen ik wat ouder was lange tijd gevoeld alsof ik uit een gezin van twee kwam, mijn moeder en ik. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik acht jaar was. Vanaf mijn twaalfde wilde ik niet meer om het weekend naar mijn vader. Vanaf toen heb ik mijn vader nog twee keer gezien, toen ik 22 was. Ik ken van jongs af aan geen vaderliefde. Mijn band met mijn moeder was heel hecht, te hecht. Ook daar heb ik mijn weg in moeten vinden. Het heeft mij allebei gevormd. Mijn moeder is afgelopen mei overleden nadat zij leukemie kreeg.
Ik heb bewust gekozen voor het zien wat er wel is en voor me uitspreken, nadat ik als jong meisje alles voor me hield. Nu ik zelf mama ben vind ik dit nog belangrijker. Toen mijn man overleed toen ons zoontje net 12 dagen oud was heb ik nog bewuster gekozen voor het licht, voor het volgen van je hart en voor het laten stromen van energie.
Mijn rol mag zijn 'het zien laten zien'. Leven vanuit positiviteit en vertrouwen. Zorgen voor beweging, mogelijkheden en creëren van verbindingen.
Cherron Chen
Wie ben ik? / Plaats Ik ben Cherron Chen, mijn ouders komen uit Hong Kong maar zijn verhuisd naar Nederland, waar ik uiteindelijk geboren ben, in Den Bosch, Noord-Brabant. Ik ben opgegroeid in twee verschillende culturen die mij een diverse denkwijze en identiteit hebben gegeven. Wat doe ik? / Positie Ik ben in mijn persoonlijke leven partner van Tim, recruiter en werknemer bij Evolvere. Mijn cultuur heeft mij gevormd en het zoeken van de juiste balans tussen de Aziatische en de Westerse cultuur heeft mij mijn eigen identiteit gegeven. Waar ben ik goed in?/Rol Ik ben goed in het overzicht houden waarbij ik mensen en situaties kan managen. Ik kan daarin leiden, maar ook mensen de kracht geven om zelf te ontdekken. Ik verbind mensen op allerlei verschillende manieren en help ze verder te komen.
Imke Prinsen
Plaats: Imke, geboren in het Brabants dorp Heesch. Achternaam: Prinsen. Ik ben getrouwd en heb mijn meisjesnaam gehouden. Ik ben half Nederlands, een kwart Indisch en een kwart Japans. Dit heeft de geschiedenis bepaald. Ik ben de oudste dochter in het gezin en heb een jongere zus Marieke.
Positie: Mijn oorsprong heeft mij gevormd in het zoeken naar mijn identiteit. In mijn werkzame leven begeleid ik jonge mensen op weg naar volwassenheid in hun zoektocht naar identiteit en het maken van keuzes.
Rol: Ik voer gesprekken of geef een training. Daarin stel ik mezelf voor in wie ik ben, hoe het mij is vergaan met keuzes en soms waar ik vandaan kom
Jacobien Meijering
Jeantine Geleijnse
Mariëlle Markgraaf
Mijn naam is Mariëlle Markgraaff, ik ben 26 jaar geleden geboren in Veldhoven (Brabant) en daar opgegroeid met mijn vader, moeder en zusje. Mijn ouders zijn niet gelovig, mijn voorouders waren/zijn dat wel. Ik ben volgens 'traditie' gedoopt en heb mijn communie gedaan, maar heb daarna bewust mogen kiezen niet mijn vormsel te doen. Er is voor mijn gevoel weinig gedeeld qua familie verhalen, terwijl ik daar juist wel interesse in had en heb (zo heeft mijn opa heel jong de oorlog meegemaakt en kreeg ik pas in mijn tienerjaren te horen dat mijn oma toen ik jong was zelfmoord heeft gepleegd). Ik wilde al heel jong uit huis, omdat ik altijd veel controle heb gevoeld. Mijn vader was de 'baas' in huis en ik had niet het gevoel volledig mezelf te kunnen zijn (zeker emotioneel gezien). Dit heeft mij gevormd tot perfectionist, controlfreak en doorzetter. Ik heb een studie gedaan die eigenlijk niet bij me past en heb altijd erg veel stress gehad, omdat ik het goed wilde doen. Ik woon nu ruim 4 jaar op mezelf in Eindhoven en heb in die tijd veel aan persoonlijke ont-wikkeling gedaan (ook d.m.v. familieopstellingen), waardoor deze eigenschappen mij veelal niet meer in de weg zitten. Ik heb gelukkig op een bepaalde manier toch altijd wel mijn eigen weg gevolgd (dat is denk ik de kracht die ik positief heb meegekregen), waardoor ik sta waar ik nu sta. Maar daar heb ik weinig steun bij gevoeld en soms voel ik dat nog steeds zo. Toch is de band met mijn vader een heel stuk beter geworden sinds ik met mijn innerlijke wereld aan de slag ben gegaan, de band met mijn moeder was altijd al erg sterk. In mijn functie als ondernemer help ik vrouwen die ervaren waar ik ervaring mee heb, en hoop ik de wereld overall een beetje mooier te maken voor mens & dier. Hier gaf ik als jong en gevoelig meisje altijd al veel om.
Rachelle Kwok
Ik ben er nog niet over uit. Wat ben ik? Een Chinese vrouw die in Nederland is geboren. Of, een Nederlandse vrouw met een Chinese achtergrond. Mijn ouders zijn geboren in Hong Kong en ruim 50 jaar geleden zijn zij geëmigreerd naar Nederland. Van mijn ouders heb ik de Chinese cultuur meegekregen. Hard werken, bescheiden zijn, gehoorzaam zijn aan ouders, status hebben en succesvol zijn, heel erg familiegericht (familie is heel belangrijk en staat boven de individu) en ervoor zorgen dat je geen gezichtsverlies lijdt, zijn belangrijke waarden waarmee ik ben opgevoed. Daarnaast waren mijn ouders nog van de oude stempel en dat uitte zich in een denkwijze dat jongens belangrijker en meer waardevol zijn dan meisjes. Doordat ik in 2 culturen heb opgegroeid, kon ik het verschil goed onderscheiden. Vanaf mijn pubertijd begon ik steeds meer te verzetten tegen de Chinese cultuur. Dat heeft me zodanig gevormd dat ik regelmatig nogal rigide omging met de ongelijkheid tussen man en vrouw, directheid, openheid, eerlijkheid en eigen verantwoordelijkheid nemen. Naarmate ik ouder werd en geconfronteerd werd met verschillende situaties, kon ik steeds milder worden in mijn standpunten. De opleiding Rebalancing heeft een grote impact gehad om mijn leven. Die opleiding heeft me zoveel gegeven dat ik 2 jaar geleden besloten heb om mijn baan bij de ING op te zeggen en voor een eigen praktijk te gaan. Mijn passie en wens is om zelf steeds meer te groeien en als mens steeds vrijer te worden. En dat wil ik graag delen met anderen vandaar dat ik daar mijn beroep van heb gemaakt. Mijn missie is het vergroten van de zelfbewustzijn, compassie en zelfliefde. Dat een ieder mag zijn zoals die is. Ik kan goed luisteren en inleven in anderen. Daarnaast durf ik heel eerlijk en kritisch te zijn, zowel naar mezelf als naar anderen toe. Wel met belangrijke aanvulling, dat iedereen mag zijn en mag denken wat degene zelf wilt.
Yolanda van Heese
