top of page

SCRIPT oefening simultaan opstellingen

In de introductieworkshop systemisch benaderd zat na de ochtend deze oefening als openingsoefening. Deze oefening heb ik vanuit Systemisch Benaderd ook 4 jaar geleden op Voetstappen in het Veld uitgevoerd. 

Het materiaal waarmee we werken:

  • Poppentjes

  • Velden (vierkante grote post-it vellen)

  • Systemisch Benaderd Vragenwaaiers

  • DIXIT kaarten.

Opzet: Tafels achter elkaar. Werken in 2-tallen (zitten tegenover elkaar). Voor iedereen is al het materiaal beschikbaar (1 veld met poppetjes ernaast en de visuele kaarten + de vragenwaaiers)

1kant start met werken (iedereen die aan dezelfde kant van de tafel zit ivm de logistiek van de "speeddate" ronde). De andere start als luisteraar/begeleider.

10 minuten: Story in motion.

Terwijl degene die werkt vertelt over het vraagstuk, zet deze in het veld aan de hand van de poppetjes en blokken het veld direct neer. Alle elementen worden in het veld in beeld gebracht en kunnen verschoven worden tijdens het vertellen. Degene die tegenover zit kan vragen stellen. Deze kunnen uit de vragenwaaier komen, maar het mogen ook eigen vragen zijn.

20 minuten: Speeddate in stilte

In deze ronde schuift de luisteraar telkens 1 plaats op naar rechts, maakt contact met het veld dat hij of zij voor zich ziet. Alles gaat in stilte. In afstemming met dit veld kiest hij of zij 2 vragen of afbeeldingen en geeft deze 1 voor 1 aan degene die werkt. De luisteraar start in stilte bij het veld waar hij of zij ronde 1 heeft gedaan. Indien dit een beweging in het veld veroorzaakt mag degene die werkt dit ook in het veld verplaatsen. Iedere 2 a 3 minuten gaat een belletje (de ervaring leert dat de eerst paar keer wat meer tijd nodig is en richting het einde van de oefening dit iets sneller kan gaan). Als de bel gaat schuift de "luisteraar" een plaats op naar rechts en stemt weer af op het veld wat hij of zij voor zich ziet. Wanneer de luisteraar terug is bij degene waarmee hij of zij ronde 1 heeft gedaan eindigt deze ronde. Er is kort tijd voor reflectie en om dingen op te schrijven. Zodra dit klaar is wisselen de rollen en herhaalt het gehele proces zich.

IMG_5281.jpeg
IMG_0316.jpeg
bottom of page